123


qw

Θεσσαλονίκη: Φεστιβάλ γαστρονομίας 2013

Δυναμικά με σαράντα δράσεις σ’ όλη την πόλη ξεκινάει το φεστιβάλ γαστρονομίας (Food Festival) που διοργανώνει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τρίτη χρονιά, με στόχο την προβολή και αναβάθμιση της τοπικής γαστρονομίας αλλά και την καθιέρωση της πόλης ως πόλο έλξης για γαστρονομικό τουρισμό.

Οι 25 μεγάλες δράσεις και οι 15 μικρότερες ξεκινούν με τη «Νέα Ελληνική Καντίνα» που διεξάγεται για πρώτη φορά και αποτελεί εναλλακτική πρόταση στο “street food”.
Κατά τη διάρκεια της συγκεκριμένης εκδήλωσης, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, στην πλατεία Αριστοτέλους, 18.00 – 20.00, και η οποία θα είναι ανοιχτή για το κοινό, θα προσφέρονται παραδοσιακές γεύσεις γρήγορου φαγητού όπως σάντουιτς με φάβα και χταπόδι, τραχανάς, κοτόσουπα κ.ά.
«Μέσα από αυτήν την πρωτότυπη δράση θέλουμε να δείξουμε ότι μπορεί να υπάρξει γρήγορο και πρόχειρο φαγητό – το “street food”- το οποίο θα είναι ελληνικό και ποιοτικό, και έρχεται σε αντιδιαστολή μ’ αυτό που ονομάζουμε “βρώμικο” φαγητό» ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού & διεθνών σχέσεων του δήμου Θεσσαλονίκης, Σπύρος Πέγκας, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου.
Ο κ. Πέγκας σημείωσε ότι η τρίτη χρονιά του φεστιβάλ γαστρονομίας βρίσκεται σε φάση εξωστρέφειας ενώ στόχος για το 2014 είναι να υπάρχουν σχετικές δράσεις κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου, κάτι που θα βοηθήσει τη Θεσσαλονίκη να βγει προς τα έξω.
Ηδη, βρίσκονται στη διαπραγμάτευση για συμμετοχή της τοπικής κουζίνας σε ελληνικά μαγαζιά στο Λονδίνο (τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου), στη Στοκχόλμη στο πλαίσιο της έκθεσης Greekland Panorama (14-16 Φεβρουαρίου 2014), όπου θα πάνε μαζί με την Χαλκιδική, στις Βρυξέλλες καθώς και στη Νέα Υόρκη στο εστιατόριο της Μαρίας Λόη (πριν το Πάσχα).
Δράσεις
Οι 40 συνολικά δράσεις ξεκινούν την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 15 Δεκεμβρίου 2013.
Σύμφωνα με τον επιμελητή του Food Festival, Λευτέρη Ελευθεριάδη, «κατά τη διάρκεια που θα διεξάγεται το φεστιβάλ γαστρονομίας θέλουμε να δούμε πώς θα εμπλακούν οι τουρίστες και ποια θα είναι η συμμετοχή τους».
Οσον αφορά τις δράσεις, θα διεξαχθεί η Ελληνική αγορά (23 – 24 Νοεμβρίου) με την παρουσίαση τοπικών προϊόντων καθώς και του Ελληνικού Πρωινού της Θεσσαλονίκης, η Διεθνής αγορά (30 Νοεμβρίου – 1 Δεκεμβρίου) με τη συμμετοχή εστιατορίων που σερβίρουν ξένη κουζίνα και κύριο καλεσμένο την κινέζικη κουζίνα, και η Χριστουγεννιάτικη αγορά (14-15 Δεκεμβρίου) με τη συμμετοχή ζαχαροπλαστείων και γυναικείων συνεταιρισμών. Οι παραπάνω αγορές θα διεξαχθούν στο φουαγιέ του Δημαρχείου, 11.00 – 18.00.