Για τρεις βραδιές, από 12 έως 14 Ιουνίου, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης (Α' προβλήτα) θα φιλοξενήσει γνωστά ονόματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής από τα Βαλκάνια και την ανατολική Μεσόγειο.
Για δεύτερη χρονιά, ο δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει το διεθνές φεστιβάλ «Μουσικές του Κόσμου», στοχεύοντας να αναβαθμίσει τη διοργάνωση και να της προσδώσει εξωστρέφεια προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον του μουσικόφιλου κοινού ακόμη και από γειτονικές χώρες.
«Συνεχίζουμε ένα θεσμό, τον εκσυγχρονίζουμε και τον εναρμονίζουμε με τις σύγχρονες τάσεις της μουσικής», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού, Σπύρος Πέγκας.
«Ξεκινήσαμε πέρυσι, με έναν πολύ χαμηλό προϋπολογισμό, 3.000 ευρώ, για να ανιχνεύσουμε την απήχηση που μπορεί να έχει ένα φεστιβάλ με ανάλογο περιεχόμενο. Τα πρώτα μηνύματα ήταν θετικά και φέτος ο σχεδιασμός είναι πιο δυναμικός, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 30.000 ευρώ. Σκοπός μας είναι να γίνει η Θεσσαλονίκη το κέντρο της μουσικής που παράγεται στη νοτιοανατολική Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο».
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής της διοργάνωσης, Κυριάκος Καλαϊτζίδης, είναι πεπεισμένος ότι το φεστιβάλ αυτό μπορεί να συμβάλει στην ανάδειξη της ιδιαίτερης μουσικής φυσιογνωμίας της Θεσσαλονίκης. «Για τρεις μέρες η Θεσσαλονίκη γίνεται το κέντρο μιας πολύ δυναμικής μουσικής σκηνής, που κατακτά ολοένα μεγαλύτερο κοινό διεθνώς», παρατήρησε.
Φέτος, στις «Μουσικές του Κόσμου» θα δώσουν το «παρών» καλλιτέχνες από τη Σερβία, την Τουρκία, την ΠΓΔΜ, την Ιταλία, το Ισραήλ, το Ιράν, τη Γαλλία και την Ελλάδα.
Οι «Kulin Ban» από τη Σερβία συνδυάζουν το δημώδες ρεπερτόριο με το σύγχρονο ήχο και συμβάλλουν στην ανάδειξη των βυζαντινών καταβολών της μουσικής παράδοσης της χώρας τους.
Με ελληνόφωνο στίχο, οι «Canzone Grecanico Salentino» είναι από τα σημαντικότερα και μακροβιότερα μουσικά σχήματα της γκρεκάνικης παράδοσης της Κάτω Ιταλίας.
Το σχήμα «Forabandit», με έδρα τη Μασσαλία, αποτελείται από τρεις εκπροσώπους διαφορετικών μουσικών παραδόσεων, τους Μπιγιάν Σεμιρανί - κρουστά (Γαλλία - Ιράν), Ούλας Οζντεμίρ - σάζι & φωνή (Τουρκία) και Σαμ Καρπιένια - μαντόλα & φωνή (οξιτάνικη παράδοση - Γαλλία).
Η Εσμά Ρεντζέποβα (ΠΓΔΜ), γνωστή και ως «βασίλισσα των τσιγγάνων», γιόρτασε 40 χρόνια καλλιτεχνικής παρουσίας. Θα τη συνοδεύσει το συγκρότημά της με χάλκινα πνευστά και ρεπερτόριο που δίνει έμφαση στην τσιγγάνικη παράδοση.
Οι «Constantinople» φέρνουν κοντά δύο μεγάλα ονόματα των παραδοσιακών κρουστών της Μεσογείου με πολύχρονη παρουσία σε διεθνή φεστιβάλ, τους Μισιρλί Αχμέτ - τουμπελέκι (Τουρκία) και Ζοχάρ Φρεσκό - μπεντίρ, ντέφι (Ισραήλ).
Το συγκρότημα του Αλκη Ζοπόγλου «Contrabando», με έδρα την Καβάλα, συμπράττει με δύο σημαντικούς εκπροσώπους της Ethnojazz σκηνής, τον Τεοντόσι Σπασόβ - καβάλ (Βουλγαρία) και τον Θόδωρο Καπηλίδη (κιθάρα) σε ένα εγχείρημα που εστιάζει στη ζεύξη ανατολικών δρόμων και τζαζ κλιμάκων.
Η είσοδος στις συναυλίες κοστίζει 5 ευρώ, ενώ θα υπάρχει εισιτήριο στην τιμή των 10 ευρώ για το σύνολο της διοργάνωσης. Εισιτήρια προπωλούνται στα εκδοτήρια του δήμου Θεσσαλονίκης (Καμάρα και Αριστοτέλους) και στο γυάλινο περίπτερο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (έξω από το «Ολύμπιον»).