123


qw

15 έως τις 20 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης-Ο γύρος του κόσμου με νότες




Τις μουσικές συντεταγμένες από τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Ν. Αφρική και τη Ναμίμπια μέχρι τη Βραζιλία και την Ισλανδία θα επιχειρήσουν να ορίσουν μέσα σε έξι μέρες 2.500 μουσικοπαιδαγωγοί και μουσικοί. Προερχόμενοι από 70 χώρες θα παρουσιάσουν πέρα από γεωγραφικά όρια και περιορισμούς τις δικές τους ενδιαφέρουσες διαδρομές στις μουσικές του κόσμου. Πρόκειται για το 30ό Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (ISME - International Society for Music Education) που συνδιοργανώνει με την Ελληνική Ενωση για τη Μουσική Εκπαίδευση από τις 15 έως τις 20 Ιουλίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Το συνέδριο με τίτλο «Μουσική Παιδεία: Από τους αρχαίους Ελληνες φιλοσόφους προς τις παγκόσμιες μουσικές κοινότητες» τελεί υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του δήμου Θεσσαλονίκης. Βασικοί θεματικοί του άξονες είναι η μουσική παιδεία και ο ρόλος της στην κοινωνία, αλλά και η δόμηση και αποδόμηση των φιλοσοφιών για τη μουσική εκπαίδευση και τη μουσική ψυχολογία. Κεντρικοί ομιλητές του συνεδρίου θα είναι ο Τζον Μπαίλι, ο Μιγκέλ Ανχελ Πένα Μόρα και ο Νίκος Κυπουργός. Ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, Πολύβιος Ανδρούτσος, διευκρίνισε ότι «πρόκειται για μια δαιδαλώδη διοργάνωση -συνολικού προϋπολογισμού 250.000 ευρώ- που περιλαμβάνει 800 παρουσιάσεις, εργαστήρια αλλά και συναυλίες από σχήματα που θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους -θα υπάρχουν 80 σχήματα από 30 χώρες».
Παράλληλο πρόγραμμα
Στις παράλληλες εκδηλώσεις που θα πλαισιώσουν το συνέδριο αναφέρθηκε ο υπεύθυνος επικοινωνίας Νίκος Θεοδωρίδης: «Οι τέσσερις από τις πέντε μέρες θα είναι ανοιχτές στο ευρύ κοινό και αυτή είναι μια πρωτοτυπία σε σχέση με τις μέχρι τώρα διοργανώσεις. Θέλαμε με αφορμή τα 15 χρόνια της ΕΕΜΕ, τα 30 συνέδρια, τα χρόνια της ISME, αλλά και τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της πόλης να προτείνουμε κάτι διαφορετικό. Ετσι από την Κυριακή 15 Ιουλίου μέχρι και την Τρίτη 17 θα υπάρχουν συναυλίες από τις 21.00-24.00, στο Πάρκο της Μουσικής, στη νέα παραλία από 17 σχήματα που συμμετέχουν στο συνέδριο και προέρχονται από 13 χώρες -από τη Βρετανία μέχρι τη Ν. Αφρική, τη Βραζιλία, τη Ναμίμπια και την Ισλανδία. Οι παράλληλες εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με την ελληνική βραδιά που θα ακολουθήσει την Τετάρτη 18, που θα φιλοξενηθεί στο ΜΜΘ και στη συνέχεια η ομάδα του ''Κρουστόφωνου'' θα οδηγήσει τον κόσμο στο Πάρκο της Μουσικής».
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Σπύρο Πέγκα η παρουσία του δήμου Θεσσαλονίκης στο συνέδριο είναι συμβολική και «αφορά σε πολιτιστικούς και τουριστικούς λόγους. Σε πολιτιστικούς, επειδή η μουσική είναι ένας τομέας, στον οποίο έχουμε μια ολοκληρωμένη πολιτική -από τη χαρτογράφηση της μουσικής σκηνής της πόλης μέχρι πλατφόρμες διεθνείς που θα αναδείξουν ό,τι υπάρχει στην πόλη και σε διεθνές επίπεδο. Είμαστε, εξάλλου, υπέρ του πολιτισμού που βγαίνει εκτός κεκλεισμένων θυρών και το συνέδριο είναι μια τέτοια αφορμή. Και για τουριστικούς λόγους, αφού η παρουσία τόσων συνέδρων σίγουρα θα συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας και της αγοράς στην πόλη».