123


qw

20 - 21 Ιουλίου-Ερχεται το «Μεγάλο μας Τσίρκο»




Στην τελική ευθεία περνούν οι πρόβες του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος για την παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».
Το έργο τoυ Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου, ανεβαίνει σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Πρωταγωνιστούν: Γιώργος Αρμένης, Τάσος Νούσιας, Μαρίνα Ασλάνογλου.
«Το Μεγάλο μας τσίρκο» ανέβηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 1973 στην Αθήνα με πρωταγωνιστές τον Κώστα Καζάκο, την Τζένη Καρέζη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο και ερμηνευτή των τραγουδιών τον Νίκο Ξυλούρη. Το έργο αποτελεί σταθμό για το νεοελληνικό θέατρο. Μέσα από τραγούδια και σατιρικά και δραματικά επεισόδια, διατρέχει τις σημαντικές στιγμές της σύγχρονης Ελλάδας: η Τουρκοκρατία, η βασιλεία του Οθωνα, η Μικρασιατική Καταστροφή, ο πόλεμος του 1940 είναι ορισμένοι από τους βασικούς σταθμούς της πορείας που περιγράφεται.

«Το "Μεγάλο μας Τσίρκο" είναι μια μαρτυρία για τη διαχρονία της εθνικής μας περιπέτειας. Ενα λαϊκό έπος στο οποίο διαγράφονται ανάγλυφα οι αρετές αλλά και οι παθογένειες της φυλής, οι ανατάσεις και οι πτώσεις, οι αγώνες και οι αγωνίες ενός λαού, που φορτωμένος τη βαριά του Ιστορία δοκιμάζει το βηματισμό του προς το χρησμό ενός αμφίσημου μέλλοντος. Μια καταβύθιση του Πατριάρχη της μεταπολεμικής δραματουργίας στη ''θεία κωμωδία'' του ανελέητου ελληνικού αφηγήματος», σημειώνει ο Σωτήρης Χατζάκης.
Η παράσταση θα παρουσιαστεί τέλη Ιουνίου στο Θέατρο Δάσους για να ακολουθήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.
Παράλληλα, στις αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει τη διαδρομή της από το Θέατρο Δάσους η δεύτερη θερινή παραγωγή του ΚΘΒΕ. Πρόκειται για την κωμωδία «Ιππής» του Αριστοφάνη, που ανεβαίνει σε μετάφραση - σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή με τον Πέτρο Φιλιππίδη και τον Γιάννη Ζουγανέλη στους πρωταγωνιστικούς ρόλους.
Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στην Επίδαυρο (20 - 21 Ιουλίου) και περιοδεία που θα συνεχιστεί τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.agelioforos.gr