123


qw

29 Απριλίου, η παγκόσμια μέρα χορού


 
Η παγκόσμια μέρα χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο χορού της UNESCO και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου. Ο χορός είναι καθαρή έκφραση χαράς. Ξεκουράζει και χαλαρώνει ψυχολογικά. Είναι ένα χόμπι χωρίς χρονικούς περιορισμούς που προσφέρει ανανέωση, ψυχαγωγία και διασκέδαση. Ο χορός δρα και ως αγχολυτικό. Χορεύοντας ξεχνάτε έστω και για λίγο τις υποχρεώσεις και την κούραση της ημέρας. Με αφορμή αυτή τη μέρα κάνουμε ένα αφιέρωμα στους χορούς λάτιν που τελευταία έχουν τρομερή απήχηση στον κόσμο και ειδικά στις νεαρές ηλικίες.Οι λάτιν χοροί έχουν τις ρίζες τους στην λατινική Αμερική .Αποτελούνται από 8 διαφορετικούς χορούς οι οποίοι είναι rumba, cha cha, mambo, rock n roll,, samba, waltz, tango και foxtrot. Οι χοροί αυτοί απαιτούν την ύπαρξη δύο ατόμων, του καβαλιέρου και της ντάμας.


Rumba :
Ένας από τους κατεξοχήν ερωτικούς χορούς, η rumba έγινε διεθνώς γνωστή από τις αρχές του 20ου αιώνα. Φαίνεται να είναι επηρεασμένος από αφρικάνικούς χορούς και να σχετίζεται με το είδος της αφρό-κουβανικής μουσικής. Επειδή ήταν ένας πολύ ενεργητικός αφρό-κουβανικός χορός συχνά απαγορεύονταν ως επικίνδυνος στους σκλάβους που τον χόρευαν. Η Ρούμπα χορεύεται σήμερα κυρίως στην Κούβα. Η αργή αισθησιακή μουσική σε συνδυασμό με την άκρως ερωτική κίνηση δημιουργεί μια ρομαντική ατμόσφαιρα στην οποία ταξιδεύουν ο καβαλιέρος με τη ντάμα.


Cha cha :
Δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '50 στην Κούβα ως εξέλιξη μιας πιο αργής εκδοχής του mambo. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές για την προέλευση του ονόματος του συγκεκριμένου χορού. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η λέξη σχετίζεται άμεσα με το θόρυβο που κάνουν τα πόδια κατά την εκτέλεση του χορού, όμως άλλοι ισχυρίζονται πως συνδέεται με κάποια φυτά που βγάζουν κάτι μικρά μούρα τα οποία ονομάζονται τσα τσα. Ο χορός αυτός είναι αρκετά γρήγορος και σου ανεβάζει τη διάθεση από το πρώτο δευτερόλεπτο.



Mambo :
Το mambo είναι ένας χορός κουβανέζικης προέλευσης και αντιστοιχεί στη μουσική mambo.
Υπήρξαν δύο μορφές χορού μάμπο: ο ενιαίος και ο τριπλός .Ο προηγούμενος έχει διατηρηθεί ως το σύγχρονο mambo ενώ ο τελευταίος είναι πιθανά μια προέλευση του tsa tsa. Ο συγκεκριμένος χορός χαρακτηρίζεται από δυναμισμό, ζωηράδα, κινητικότητα, πάθος, αυθάδεια και πείραγμα.

Rock n roll :
Ο χορός αυτός αναπτύχθηκε το 1955 στις Η.ΠΑ. Αυτό που χαρακτηρίζει το rock n roll είναι η πολύ γρήγορη κίνηση, η ζωηράδα, η ενέργεια και το προσωπικό στυλ που μπορεί να βάλει ο καθένας χορεύοντάς το.
 


Samba :
Η Samba παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σαν εκθεσιακός χορός το 1905 στο Παρίσι.Ο ρυθμός στον οποίο χορεύεται σήμερα είναι τα 2/4. Τα πιο κύρια γνωρίσματα της Samba είναι οι πολλές στροφές, οι γρήγορες αλλαγές βάρους, η έντονη κίνηση των γοφών, το contraction (κίνηση της λεκάνης) και το bounce action (έντονο και γρήγορο λύγισμα και τέντωμα στα γόνατα).
 

Waltz :
Αναπτύχθηκε στις Η.Π.Α το 1910 και είναι ένας από τους πέντε απαλούς χορούς. Είναι ρομαντικός και ευαίσθητος ενώ παράλληλα χαρακτηρίζεται από απαλές κινήσεις, περιστροφική και προοδευτική κίνηση, σαν εκκρεμές. H δυσκολία του χορού έγκειται στον συνδυασμό της αργής κίνησης με την ισορροπία των μεγάλων κινήσεων και της αργής κίνησης.
 

Tango : 
Το tango γεννήθηκε και ακμάζει ακόμη στην περιοχή του Ρίο δε λα Πλάτα, δηλαδή στην Αργετινή και την Ουρουγουάη αλλά διαδόθηκε σχεδόν σε όλον τον κόσμο. Ο τρόπος που χορευόταν τότε το τάγκο έμοιαζε με το στυλ που τώρα είναι γνωστό στην Αργεντινή ως canyengue (κανζένγκε), που χαρακτηρίζεται από το λύγισμα των γονάτων, την κλίση του σώματος προς τα μπρός, την αμοιβαία στήριξη του ζευγαριου, και την επαφή στην κοιλιά. Αυτό το στυλ είχε έντονα Αφρικανικά στοιχεία αλλά με την πάροδο του χρόνου υποχώρησε και έδωσε την θέση του σε ένα στυλ με περισσότερη μεγαλοπρέπεια.
 

Foxtrot :
Η γέννηση του ΦΟΞ ΤΡΟΤ χρονολογείται το 1914 και εφευρέθηκε από τον Αμερικανό καλλιτέχνη Χάρι Φοξ, ο οποίος χόρευε στα διαλείμματα των κινηματογραφικών προβολών του θεάτρου New York με πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι ένας ήρεμος αλλά επιδέξιος χορός που χαρακτηρίζεται από βαδιστικές κινήσεις κυρίως, οι οποίες έχουν τακτικές εναλλαγές στο ρυθμό τους.Οι στροφές που χρησιμοποιούνται είναι παρόμοιες με αυτές του βαλς, με τη διαφορά ότι είναι πιο ήπιες, μετριασμένες με μεγαλύτερη έκταση στην κίνηση τόσο στην αρχή όσο και στο τέλος της στροφής.

Γνωρίστε τους λάτιν χορούς και ετοιμαστείτε για πρωτόγνορες εμπειρίες.agelioforos.gr