123


qw

13.5.2012-Απογευματινή ποδηλατοπορεία,στους... δρόμους βγαίνουν οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης


 
Στους... δρόμους βγαίνουν οι ποδηλάτες της Θεσσαλονίκης αύριο Κυριακή, προκειμένου να διεκδικήσουν να δοθεί προτεραιότητα στους πεζούς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και, φυσικά, στα ποδήλατα. Πρόκειται για την πέμπτη πανελλαδική ποδηλατοπορεία, στην οποία συμμετέχει και η Θεσσαλονίκη, που διοργανώνεται ταυτόχρονα σε 30 πόλεις της Ελλάδας, την δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.
Το ραντεβού της Θεσσαλονίκης κλείστηκε για τις 5.30 το απόγευμα, στο άγαλμα του Βενιζέλου. Αρχικά είχε κλειστεί για τις 12 το μεσημέρι, όμως, όπως αναφέρει το μέλος της ομάδας «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης», Παναγιώτης Γαβρέλας, αύριο θα βρίσκεται στην πόλη η ολυμπιακή φλόγα, οπότε το πρόγραμμα άλλαξε.

Στόχος της διοργάνωσης είναι να βγουν χιλιάδες ποδήλατα στους δρόμους ανά την επικράτεια, με βασικό αίτημα να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες μετακίνησης για τους ποδηλάτες.
«Από το άγαλμα του Βενιζέλου θα κατευθυνθούμε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης και από εκεί στην περιφέρεια, σημεία στα οποία ενδεχομένως να κάνουμε αφισοκόλληση. Στη συνέχεια θα επιστρέψουμε στο Λευκό Πύργο, όπου διοργανώνουμε ένα μικρό πάρτι», αναφέρει ο κ. Γαβρέλας, ο οποίος ζητά την κατανόηση των οδηγών για τα προβλήματα που ενδεχομένως δημιουργηθούν στην κυκλοφορία.
Στην περσινή διοργάνωση, άλλωστε, συμμετείχαν περισσότεροι από 1.000 ποδηλάτες, ενώ στη φετινή διοργάνωση αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή.

Οι διεκδικήσεις
«Η επιλογή του ποδηλάτου ως μέσου μετακίνησης στο σύγχρονο υποβαθμισμένο αστικό περιβάλλον της Θεσσαλονίκης, δείχνει την επιθυμία μας για καλύτερη ποιότητα ζωής, υγιές περιβάλλον, ασφαλέστερες μετακινήσεις και σεβασμό απέναντι στον εαυτό μας και τους γύρω μας», επισημαίνει ο κ. Γαβρέλας.
Με τη συμμετοχή στην πανελλαδική ποδηλατοπορεία, οι «Ποδηλάτες Θεσσαλονίκης» ζητούν, μεταξύ άλλων, να ελαχιστοποιηθεί ή ακόμα και να σταματήσει η κυκλοφορία και η στάθμευση των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης, να δημιουργηθεί δίκτυο ποδηλατόδρομων σε όλη την πόλη, να μπορούν να μεταφέρονται τα ποδήλατα με τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ και των ΚΤΕΛ, αλλά και με τα τρένα του ΟΣΕ και με το μετρό, να δημιουργηθούν χώροι ασφαλούς στάθμευσης ποδηλάτων κ.ά.
Στη Βόρεια Ελλάδα, εκτός από τη Θεσσαλονίκη, ποδηλατοπορεία προγραμματίζεται να γίνει στη Δράμα (πλατεία Ελευθερίας), στην Κατερίνη (επίσης στην πλατεία Ελευθερίας), στην Κοζάνη (Καμπαναριό), καθώς και στην Κομοτηνή (κεντρική πλατεία). Το ραντεβού έχει κλειστεί σε όλες τις πόλεις στις 12 το μεσημέρι, εκτός από την Κοζάνη, όπου ορίστηκε για τις 5 το απόγευμα.