123


qw

24 έως τις 27 Μαΐου Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης


 
Η 9η διοργάνωση της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου, στις εκθεσιακές εγκαταστάσεις της Helexpo, με οργανωτές το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, τη Helexpo και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εκδοτών Βιβλιοπωλών.
Οι προετοιμασίες περνούν αυτόν τον καιρό στην τελική ευθεία και, παρά την κρίση που πλήττει τη χώρα, οι διοργανωτές εκτιμούν ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Εξι μεγάλοι εκδότες δήλωσαν πριν από μήνες ότι δε θα έρθουν για οικονομικούς λόγους (ζητούσαν μειώσεις στα ενοίκια των περιπτέρων), 60 άλλοι όμως εκδοτικοί οίκοι έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν.

Για δεύτερη χρονιά, θα πραγματοποιηθεί ο «Περίπατος Πολιτισμού», σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Πολιτισμού, Παιδείας και Τουρισμού. Η πρωτοβουλία αυτή ξεκίνησε πέρυσι με τη διοργάνωση εκδηλώσεων σε υπαίθριους χώρους. Φέτος, στο πλαίσιο και του αφιερώματος στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, τα πολιτιστικά δρώμενα στην πόλη ενισχύονται σε αριθμό και ποικιλία (σε δημόσιους χώρους, πάρκα, αστικές και θαλάσσιες διαδρομές κ.ά.). Σε ανοιχτά λεωφορεία και καραβάκια θα γίνουν αναγνώσεις από νεαρούς συγγραφείς και ποιητές της πόλης, σε μία προσπάθεια να αναδειχτεί η νέα λογοτεχνική γενιά. Παράλληλα, έξω από κτίρια πολιτισμού (μουσεία, Casa Bianca κ.ά.) θα τοποθετηθούν μπάνερ ως ένδειξη τιμής σε σημαντικούς Θεσσαλονικιούς λογοτέχνες του 20ού αιώνα, όπως ο Ν. Γ. Πεντζίκης και ο Μ. Αναγνωστάκης. Ειδικό αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί προς τιμήν του Ντίνου Χριστιανόπουλου.
Συνολικά, στο πλαίσιο της 9ης ΔΕΒΘ θα διοργανωθούν περισσότερες από 200 εκδηλώσεις. Τιμώμενη χώρα είναι η Σερβία, ενώ το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεματικές «γωνιές» για παιδιά, εφήβους, εκπαιδευτικούς και γονείς.
Η Σερβία είναι η χώρα που μεταφράζει τα τελευταία χρόνια τα περισσότερα ελληνικά λογοτεχνικά έργα: 457 τίτλους ελληνικών βιβλίων στη σερβική γλώσσα καταγράφει το αρχείο μεταφρασμένων βιβλίων του ΕΚΕΒΙ. Ακόμη, το σερβικό περίπτερο θα φιλοξενήσει την έκθεση «Ιβο Αντριτς – λογοτέχνης και/ή διπλωμάτης». Δέκα από τους πιο σημαντικούς Σέρβους συγγραφείς θα συναντηθούν με το κοινό, ενώ παρουσία - έκπληξη είναι αυτή του διάσημου σκηνοθέτη Εμίρ Κουστουρίτσα, με την ιδιότητα αυτήν τη φορά του συγγραφέα, για την παρουσίαση του πρώτου αυτοβιογραφικού βιβλίου του «Εγώ πού βρίσκομαι σε αυτή την ιστορία;».
Ανάμεσα στους συγγραφείς από όλο τον κόσμο που δίνουν φέτος το «παρών» είναι και οι: Βικτόρια Χίσλοπ, Εντγκαρ Κέρετ, Μετίν Αρντιτί, Ναταλί Μπακόπουλος, Φλοράνς Νουαβίλ, Αντρέ Σιφρίν, Αγκάτα Τούσινσκα.
Με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από τη γέννηση του Νικηφόρου Βρεττάκου, το ΕΚΕΒΙ, σε συνεργασία με τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης, διοργανώνει αφιέρωμα στο Λάκωνα ποιητή, πεζογράφο, δοκιμιογράφο, μεταφραστή και ακαδημαϊκό. Σε ειδικό περίπτερο θα παρουσιαστούν σημαντικά τεκμήρια (φωτογραφικό και αρχειακό υλικό) από το προσωπικό αρχείο του λογοτέχνη.agelioforos.gr