123


qw

19 Μαΐου-Ο Λένιν φιλούσε υπέροχα


 
Στην οθόνη, μια νεαρή φιλάει με πάθος το κεφάλι αγάλματος του Λένιν. Υπαινιγμός για τη μεταβίβαση της εξουσίας από τον παλιό ηγέτη στη σύγχρονη νεολαία; Το βίντεο της Μάγκντα Τότοβα από τη Σλοβακία κρύβει πολλά ακόμη νοήματα.ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
Πρόκειται για τη βίντεο περφόρμανς «Ο Λένιν και η Κόρη», ένα από τα έργα της ομαδικής έκθεσης «LOGOS: With or Without», σε επιμέλεια του φωτογράφου Θανάση Ράπτη, με την οποία ανοίγει η ενότητα «Οι γκαλερί προτείνουν» από το παράλληλο πρόγραμμα της PhotoBiennale 2012. Στην έκθεση (παραγωγή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης) που εγκαινιάζεται στις 19 Μαΐου, στην «Tettix Art Gallery» (Τσιμισκή-Διαλέττη 3) συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ινγκερ Λίζε Ρασμούσεν, Ολια Τριάσκα -Στεφάνοβιτς, Αντερς Βέμπεργκ, Μάγκντα Τότοβα, Σταυρούλα Ντόκου, Αργύρης Λιαπόπουλος και Ισμήνη Γούλα.
Οπως εξηγεί ο Θ. Ράπτης, «οι καλλιτέχνες της έκθεσης διαπραγματεύονται το λόγο και την έλλειψή του».
Αλλη μία παραγωγή του ΦΚΘ είναι η έκθεση «Break the Wall», που εγκαινιάζεται την Τρίτη 22 Μαΐου, στις 20:00, στην αίθουσα τέχνης «Vlassis Art Gallery» (Βεροίας 6, Ανω Λαδάδικα), σε επιμέλεια της μουσειολόγου Γεωργίας Κουρκουνάκη.
Συμμετέχουν οι: Ζαχαρίας Αυγερινός, Σταύρος Δαγτζίδης, Νάνσυ Εξάρχου, Αιμιλία Καραποστόλη, Βασίλης Καρκατσέλης, Κωνσταντίνος Κίτσος, Ευθύμης Μουρατίδης, Roufixte designers productions, Σταύρος Σταματίου, Βαλάσης Φέστας και Γιάννης Χολογγούνης.
Οι καλλιτέχνες αποτυπώνουν με το φακό τους επεισόδια που βρίσκονται πάνω στους τοίχους της πόλης (γκράφιτι, αφίσες), συνδέοντας την καθημερινή ζωή με την τέχνη. Βίντεο, σλάιντ, φωτογραφίες και ηχητική εγκατάσταση υποβάλλουν στο θεατή ερωτήματα προκειμένου να αναλογιστεί την κοινωνική και πολιτική σημασία των τοίχων.
Στο επίκεντρο ο «Λόγος»
Η PhotoΒiennale / 22η Διεθνής Φωτογραφική Συνάντηση διοργανώνεται από το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης σε δύο περιόδους (Μάιος - Ιούλιος και Σεπτέμβριος -Δεκέμβριος) με κεντρικό θέμα το «Λόγο». Πρόκειται για το τρίτο μέρος της τριλογίας η οποία ξεκίνησε το 2008 με θέμα το «Χρόνο» και συνεχίστηκε το 2010 με θέμα τον «Τόπο».
Θεματικοί άξονες της φετινής διοργάνωσης η σχέση της λέξης με την εικόνα (σε μορφή phototext ή σε άλλες μορφές), η υποκείμενη λογική που περιέχουν οι εικόνες, ο ρόλος της εικόνας στη διαμόρφωση της δομής του σύγχρονου λόγου στην κοινωνία.
Το παράλληλο πρόγραμμα εντάσσεται στη δράση «Θεσσαλονίκη-Σταυροδρόμι Πολιτισμών» του ΥΠΠΟΤ και στον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Στο πλαίσιο του παράλληλου προγράμματος εγκαινιάζεται σήμερα (20.30), η έκθεση φωτογραφίας και πολυμέσων «Πέρα από τα όρια του βλέμματος: Caroline May, Φωτεινή Παπαχατζή, Mαρία Πασχαλίδου» στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης του ΚΜΣΤ (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Την έκθεση επιμελούνται η Συραγώ Τσιάρα και η Δόμνα Γούναρη. Παρουσιάζονται τρία ανεξάρτητα μεταξύ τους πρότζεκτ, τα οποία χρησιμοποιούν τη φωτογραφία ως βασικό μέσο.
Ανάμεσα στις εκθέσεις που θα ακολουθήσουν μέσα στη χρονιά είναι και αυτή της Αϊλίν Κένεντι, νικήτριας του βραβείου Cedefop /Photomuseum 2010. Το βραβείο αυτό εντάσσεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο της PhotoBiennale. Για το φετινό η προθεσμία υποβολής συμμετοχών λήγει στις 30 Ιουλίου.agelioforos.gr