123


qw

15/05 εως 15/06-γαστρονομική γιορτή(Mount Athos Area Gourmet 2012)


 
Στη σκιά του ιερού Άθωνα, στο μυχό του κόλπου του Αγίου Όρους, στους πρόποδες του βουνού του Αριστοτέλη, στο Στρυμονικό κόλπο, στον κόλπο της Ιερισσού, στις παρυφές του Χολομώντα, διοργανώνεται το Mount Athos Area Gourmet 2012, το κορυφαίο γαστρονομικό γεγονός της χρονιάς για την περιοχή του Άθω. Από τις 15 Μαΐου έως τις 15 Ιουνίου, λοιπόν, έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε τα προϊόντα και τις γεύσεις της ευλογημένης αυτής περιοχής μέσα από μια υπέροχη γαστρονομική γιορτή!
Αναλυτικά, το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις ακόλουθες εκδηλώσεις:

15/05 - 12:00 - Πολιτιστικό Κέντρο Ιερισσού
Βοτανολογώντας το βουνό του Αριστοτέλη
Έλληνες και ευρωπαίοι δημοσιογράφοι θα ενημερωθούν για τα βότανα και τα φυτά που φυτρώνουν από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα στο Αριστοτελικό Βουνό, χαρίζοντας μακροζωία και προσφέροντας πολλαπλές θεραπευτικές ιδιότητες. Παράλληλα, θα παρουσιαστεί ο «Αριστοτελικός Περίπατος», που αποτελεί σημείο αναφοράς των απανταχού περιπατητών και φυσιολατρών, αφού κατά τη διάρκειά του μπορούν να συλλέξουν φυτά, τα οποία αναφέρονται στα αριστοτελικά συγγράμματα.
15/05 - 20:00 - Eagles Palace Resort & Spa
Βοτανολογώντας το βουνό του Αριστοτέλη
Ο chef του resort προσφέρει στους επισκέπτες ένα εξαίρετο menu, εμπνευσμένο από τη σπάνια χλωρίδα του Αριστοτελικού Βουνού.
16/05 - όλη τη μέρα - Αριστοτελικό Βουνό
Βοτανολογώντας το βουνό του Αριστοτέλη
Δημοσιογράφοι και επισκέπτες θα ακολουθήσουν περιπατητική διαδρομή από το Άλσος του Αριστοτέλη μέχρι τα Αρχαία Στάγειρα. Πρόκειται για τον «Αριστοτελικό Περίπατο», μια διαδρομή μέσα στο Στρατονικό Όρος, την οποία χαρτογράφησε το τμήμα Βιολογίας του Α.Π.Θ. Στη διάρκειά της οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάζουν ή να συλλέγουν μεγάλη ποικιλία φυτών.
16/05 - 20:00 - Ακρογιάλι, Ολυμπιάδα
Αριστοτελικό Συμπόσιο
Η Λουλουδιά Αλεξιάδου από το restaurant Akroyiali προσφέρει στους επισκέπτες ένα γνήσιο menu της αρχαιοελληνικής κουζίνας, μια έμπνευση από τη χλωρίδα του Αριστοτελικού Βουνού και τη χερσόνησο «Λιοτόπι» πάνω στην οποία βρίσκονται σήμερα ευρήματα από την ελληνιστική πόλη των Σταγείρων, τη γενέτειρα του Αριστοτέλη.
17/05 - 10:00 με 14:00 - Theoxenia, conference center
Οι δημοσιογράφοι περιγράφουν τις εμπειρίες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια του «Αριστοτελικού Περιπάτου».
17/05 - 20:00 - Theoxenia, restaurant Cabana
Διαγωνισμός για την ανάδειξη της πιο νόστιμης χορτόπιτας φτιαγμένης από χόρτα του Αριστοτελικού Βουνού
Τα βότανα του Αριστοτελικού Βουνού θα δημιουργήσουν γευστικές χορτόπιτες, γεμάτες βιταμίνες και υδατάνθρακες, μέσα από ένα γευστικό διαγωνισμό ανάμεσα στις νοικοκυρές της περιοχής του Άθω!
18/05 - 12:00 - Οινοποιείο Claudia Παπαγιάννη
Επίσημη έναρξη του Mount Athos Area Gourmet
18/05 - 20:00 - Restaurant Bakatsianos, Αρναία
Gourmet της αρχαιότητας
Menu τριών πιάτων, βασισμένο σε τοπικά προϊόντα και αρχαιοελληνικές γεύσεις.
19/05 - 20:00 - Restaurant Ακρογιάλι, Ολυμπιάδα
Γλυκές ιστορίες
Μάθημα ζαχαροπλαστικής με τη Λουλουδιά Αλεξιάδου
Γλυκά του κουταλιού με φρούτα του Αριστοτελικού Δάσους.
20/05 - 20:00 - Αγρόκτημα Πλατανόρεμα , Μ. Παναγίας
Gourmet της Φάρμας και του Αριστοτελικού Βουνού
Ο chef του restaurant προσφέρει στο κοινό ένα gourmet δείπνο βασισμένο στα βιολογικά προϊόντα της φάρμας και στα βότανα του Αριστοτελικού Βουνού.
21/05 - 20:00 - Ταβέρνα Τζανής, Αμμουλιανή
Το ευλογημένο αλάτι της θάλασσας
Ο chef του restaurant προσφέρει στο κοινό ένα gourmet δείπνο βασισμένο στην ψαροπαραγωγή του αγιορείτικου κόλπου που περιβάλει το νησί.
22/05 - 20:00 - Κεντρική Πλατεία Αμμουλιανής
Για γεύσεις και ακούσματα νησιώτικα!
Η Αμμουλιανή διαθέτει το μεγαλύτερο αλιευτικό στόλο στην κεντρική Μακεδονία. Αυτό σημαίνει ότι το ψάρι που προσφέρεται στα restaurants του νησιού είναι ψάρι ημέρας. Γι αυτό και οι κάτοικοι υποδέχονται τους επισκέπτες με χορούς και τραγούδια μικρασιάτικα για να γιορτάσουν μαζί τους τα δώρα που τους προσφέρει η θάλασσα και ο ευλογημένος κόλπος του Αγίου Όρους.
23/05 - 20:00 - Gallery & Restaurant Kritikos, Ουρανούπολη
Το Άγιον Όρος της Μεσογείου
Ένα menu μαγειρεμένο με ψάρια και θαλασσινά, πάντα φρεσκο-ψαρεμένα στον κόλπο του Αγίου Όρους. Το menu είναι εμπνευσμένο από τις μεσογειακές διατροφικές συνήθειες και τα βιολογικά αγιορείτικα προιόντα. Η μεσογειακή διατροφή, που κατά κόρον προσφέρεται από τη Gallery & Restaurant Kritikos, αποτελεί την πιο υγιεινή διατροφή παγκοσμίως και αποτελεί μέρος πολλών διαιτητικών τάσεων.
24/05 - 20:00 - Λιμάνι Στρατωνίου
Στο Αιγαίο!
Διαγωνισμός ψαρέματος στο λιμάνι του Στρατωνίου, που θα καταλήξει σε Beach Party - σε γιορτή της θάλασσας και της χαράς. Οι άνθρωποι στην περιοχή του Άθω τιμούν τα δώρα που τους προσφέρει η θάλασσα και η γη τους και διοργανώνουν συχνά γιορτές για να τις τιμήσουν. Γλέντι, χορός, τοπικό κρασί / τσίπουρο και άφθονα ψάρια, τα οποία θα προσφερθούν στους παρευρισκόμενους, είναι τα χαρακτηριστικά μιας υπέροχης τουριστικής εμπειρίας που θα συναρπάσει.
25/05 - 12:00 - Aristoteles Holiday Resort & Spa , Ουρανούπολη
Γαστρονομικό Workshop με την υπογραφή της Ντίνας Νικολάου
Η ομάδα της Ντίνας Νικολάου και οι τοπικοί chefs σε μια γαστρονομική συνάντηση που θα συζητηθεί.
26/05 - 20:00 - Λιμάνι Ολυμπιάδας
Μύδια Ολυμπιάδας σε τρελό χορό!
Με πρωταγωνιστή τα περίφημα μύδια Ολυμπιάδας η θαλασσινή γιορτή στη γενέτειρα του Αριστοτέλη θα συναρπάσει. Ο ποταμός Στρυμώνας εκβάλλει στο Στρυμονικό κόλπο, ο οποίος βρέχει το χωριό, με αποτέλεσμα να συμβάλει στη διαμόρφωση συνθηκών παραγωγής των ονομαστών μυδιών Ολυμπιάδας, τόσο νόστιμων και ξεχωριστών όσο και η φήμη τους. Οι κάτοικοι τιμούν τη θάλασσα γι αυτό το δώρο που τους χαρίζει και διοργανώνουν σε κάθε ευκαιρία τη γιορτή του μυδιού, προκειμένου να γιορτάσουν την πλούσια τοπική παραγωγή. Φυσικά δεν είναι λίγοι οι τρόποι μαγειρέματός τους!
27/05 - 20:00 - Λιμάνι Νέων Ρόδων
Γαύρος & Σαρδέλα παντρεμένοι…
Υπέροχη παραδοσιακή γιορτή σε ένα προσφυγοχώρι που ξέρει να τιμά μνήμες και θύμισες. Με φόντο το γραφικό ψαρολίμανο του χωριού και τη χερσόνησο του Αγίου Όρους, οι κάτοικοι θα προσφέρουν γαύρο και σαρδέλα στους επισκέπτες, τα οποία θα συνοδεύσουν με αγιορείτικο κρασί και τσίπουρο αλλά και με πολύ χορό και τραγούδι!
28/05 - 20:00 - Alexandros Palace Suites & Hotel, Νέα Ρόδα 
Η μοναστηριακή κουζίνα
Ο αγιορείτης Μοναχός Επιφάνιος μεταφέρει ευλογημένες γεύσεις από τους νταβάδες και τα σινιά της ιερής πολιτείας και μαγειρεύει αυθεντικό αγιορείτικο menu τριών πιάτων.
29/05 - 20:00 - Eagles Palace Resort & Spa, Ουρανούπολη
Η μοναστηριακή κουζίνα
Στο Eagles Palace Resort & Spa οι φωτιές ανάβουν από νωρίς και ο εν λόγω Μοναχός ετοιμάζει μοναστηριακό menu, που χαρακτηρίζεται από απλότητα αλλά θεσπέσια γεύση.
30/05 - 20:00 - Aristoteles Holiday Resort & Spa, Ουρανούπολη
Η μοναστηριακή κουζίνα
Τρίτη ημέρα και το Aristoteles Holidays Resort & Spa φιλοξενεί το menu του Μοναχού Επιφάνιου, που με φόντο τον αγιορείτικο κόλπο και την Αμμουλιανή, αποτελεί από μόνο του μοναδική γευστική και τουριστική εμπειρία.Λίγο πριν ηΗ Ελένη Κεφαλοπούλου θα παρουσιάσει τα αγιορείτικα κρασιά.
31/05 - 20:00 - Hotel Theoxenia, Ουρανούπολη
Η μοναστηριακή κουζίνα
Στο restaurant Cabana του Theoxenia ο αγιορείτης Μοναχός μαγειρεύει με αγάπη και μεράκι ένα menu τριών πιάτων, μεταφέροντας νοερά τους επισκέπτες στις ευλογημένες τράπεζες των ιερών μοναστηριών. Θα προηγηθεί παρουσίαση των αγιορείτικων κρασιών από την Ελένη Κεφαλοπούλου.
01/06 - 20:00 - Athos Villas, Nέα Ρόδα, Κομίτσα
Η μοναστηριακή κουζίνα
Πραγματική αγιορείτικη κουζίνα, η οποία προσφέρεται στους επισκέπτες της παραλίας Κομίτσας, ακριβώς στα χερσαία σύνορα του Αγίου Όρους. Θα προηγηθεί οινογευσία αγιορείτικων κρασιών από την Ελένη Κεφαλοπούλου.
02/06 - 20:00 - Gallery & Restaurants Kritikos, Ουρανούπολη
Η μοναστηριακή κουζίνα
Ψαρόσουπες, πάστες με θαλασσινά, ψαρολιχουδιές κάθε είδους….,όλα σε απόλυτη γαστριμαργική αρμονία, προσφέρουν στους επισκέπτες γευστικές εμπειρίες που δύσκολα ξεπερνιούνται!
03/06 - Αγρόκτημα Πλατανόρεμα, Μ. Παναγίας
Η μοναστηριακή κουζίνα
Ο Μοναχός Επιφάνιος μαγειρεύει χρησιμοποιώντας βιολογικά προιόντα της φάρμας και προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες αγιορείτικες γεύσεις, βασιμένες στην απλότητα και στον τρόπο διατροφής των αγιορειτών. Η Ελένη Κεφαλοπούλου θα παρουσιάσει τοπικά και αγιορείτικα κρασιά.
04/06 - 20:00 - Ταβέρνα Τζανής, Αμμουλιανή
Ιώδιο και Αλάτι
Menu εμπνευσμένο από την αγιορείτικη θάλασσα με άρωμα από την Προικόνησο, τον Ελλήσποντο και τη Μικρά Ασία.
05/06 - Alexandros Palace Suites & Hotel, Νέα Ρόδα
Πιροσκί
Μάθημα μαγειρικής : Έλληνες Chefs και νοικοκυρές από τον Πόντο παραδίδουν στο κοινό μαθήματα μαγειρικής και φτιάχνουν μαζί μοσχομυριστά πιροσκί με έμφαση στην ποικιλία της γέμισης.
06/06 - 20:00 - Restaurant Ακρογιάλι, Ολυμπιάδα
Ανατολίτικος Χορός
Αυθεντικό menu της Μικρασίας από τη Λουλουδιά Αλεξιάδου, η οποία μεταφέρει στην Ολυμπιάδα τη γαστρονομική κληρονομιά των προγόνων της, σκύβοντας με ευλάβεια στις παραδόσεις, το ήθος και τον πολιτισμό τους.
07/06 - 20:00 - Πλατεία Αρναίας
Με μέλι γλυκό…
Επίδειξη παραγωγής μικρασιάτικων σιροπιαστών γλυκών από τη Σουλτάνα Αναστασιάδου, η οποία θα μεταφέρει νοερά τους επισκέπτες στα μυρωδάτα σοκάκια της Πόλης και της Ανατολής, προσφέροντας νόστιμα γλυκά και λουκουμάδες με μέλι και καρύδια Αρναίας!
08/06 - 20:00 - Πύργος Προσφορίου Ουρανούπολης
Σαλμπουρέκια Μικρασιάτικα
Μάθημα ζαχαροπλαστικής: Έλληνες chefs και νοικοκυρές από την Ουρανούπολη θα διδάξουν στους επισκέπτες πώς φτιάχνονται τα μαστιχωτά μικρασιάτικα σαλμπουρέκια, συνταγή την οποία έφεραν οι πρόγονοί τους από την ανατολή και τη διαιωνίζουν έτσι, ώστε η γαστρονομική κληρονομιά να αποτελέσει κρίκο της αλυσίδας από το χθες μέχρι το σήμερα και το αύριο!
09/06 - 20:00 - Λιμάνι Αμμουλιανής
Αμυγδαλωτά Λουλούδια Μικρασίας
Μάθημα ζαχαροπλαστικής: Έλληνες chefs και νοικοκυρές από την Αμμουλιανή θα διδάξουν στους επισκέπτες πώς φτιάχνονται τα μικρασιάτικα αμυγδαλωτά, συνταγή την οποία έφεραν οι πρόγονοί τους από την Προικόνησο της Μικρασίας και «αναπαράγεται» με πρωτοφανή συχνότητα σε όλα τα «αμμουλιανιώτικα» νοικοκυριά για να θυμίζει τις ρίζες και τις συνήθειες.
10/06 - 20:00 - Restaurant Μπακατσιάνος, Αρναία
Με αλεύρι και αλάτι…
Gourmet Menu το οποίο αναδεικνύει επιρροές από τη Μικρασία και τον Πόντο, σε ένα υψηλού επιπέδου πάντρεμα.
11/06 - 20:00 - Gallery & Restaurants Kritikos, Ουρανούπολη
Μεσογειακά Ρεύματα
Ο chef της gallery & restaurant προσφέρει στους επισκέπτες ένα υψηλής ποιότητας nemu, εμπνευσμένο από τα αρώματα της μεσογειακής θάλασσας που διαμορφώνει τις γαστρονομικές συνήθειες ολόκληρης της περιοχής.
12/06 - 20:00 - Eagles Palace Resort & Spa, Ουρανούπολη
Μεσογειακή Διατροφή
Ένα menu τυλιγμένο με τη μεσογειακή αύρα του αγιορείτικου κόλπου, που βρέχει το resort.
13/06 - 20:00 - Restaurant Μπακατσιάνος, Αρναία
Με λάδι και ελιά της Μεσογείου
Στα ψηλά και ορεινά ο chef του restaurant προσφέρει στους επισκέπτες ένα menu βασισμένο στην τοπική παραγωγή ελιάς και λαδιού!
14/06 - 20:00 - Gallery & Restaurants Kritikos, Ουρανούπολη
Mediterraneo
Ο chef της gallery & restaurant θα προσφέρει στους επισκέπτες ένα ακόμη υψηλής ποιότητας nemu, εμπνευσμένο από τα αρώματα της μεσογειακής θάλασσας που διαμορφώνει τις γαστρονομικές συνήθειες ολόκληρης της περιοχής.
15/06 - 20:00 - Eagles Palace Resort & Spa, Ουρανούπολη
Απονομή Βραβείων Gourmet
Το Moun Athos Area Gourmet θα κλείσει τις πύλες του όσο εντυπωσιακά τις άνοιξε. Η τελετή λήξης σηματοδοτείται από την απονομή περίφημων βραβείων, τα οποία αποτελούν τον πλέον κορυφαίο ετήσιο γαστρονομικό θεσμό.agelioforos.gr