123


qw

18 Μαΐου-Οταν η Θεσσαλονίκη είδε το φως

 
Η τουρκική διοίκηση ανέθεσε στη Βελγική Εταιρία την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και στη συνέχεια και την κατασκευή του τραμ. Το 1940 ο Ιωάννης Μεταξάς κρατικοποίησε την εταιρία και ίδρυσε στη θέση της την ΚΕΤΗΘ (Κρατική Εκμετάλλευση Τροχιοδρόμων και Ηλεκτροφωτισμού Θεσσαλονίκης), που λειτούργησε έως το 1953. Τη χρονιά εκείνη ιδρύθηκε η ΔΕΗ.
Τις απαρχές της ιστορίας της ηλεκτροδότησης στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τη λειτουργία των δύο ηλεκτρικών εταιριών, που με έναν τρόπο αποτυπώνει σημαντικά κεφάλαια της ίδιας της ιστορίας της πόλης, επιχειρεί να αναδείξει το «Αρχείο των πρώτων Ηλεκτρικών Εταιρειών της Θεσσαλονίκης μέχρι την ίδρυση της ΔΕΗ (1908-1953)».
Η παρουσίαση του Ιστορικού Αρχείου θα γίνει την Παρασκευή 18 Μαΐου, στις 19:00, στην αίθουσα συνεδρίων του Κέντρου Ιστορίας του δήμου Θεσσαλονίκης (πλατεία Ιπποδρομίου, Μέγαρο Μπίλλη). Η παρουσίαση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την εταιρία «Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας ΑΕ», 100% θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ ΑΕ / Διεύθυνση Περιφέρειας Μακεδονίας – Θράκης.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει παρουσίαση του «Αρχείου των πρώτων Ηλεκτρικών Εταιρειών της Θεσσαλονίκης μέχρι την ίδρυση της ΔΕΗ (1908-1953)» από την αρχειονόμο Φλώρα Αναστασίου, το οποίο αποτελεί σήμερα το πρώτο τμήμα του Ιστορικού Αρχείου της ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ /ΔΠΜ-Θ. Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί από την προβολή ιστορικών και φωτογραφικών ντοκουμέντων και βιντεοσκοπημένων μαρτυριών παλιών συνταξιούχων.
Παράλληλα, από την ίδια μέρα και έως τις 17 Ιουνίου, θα λειτουργεί στον εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Ιστορίας έκθεση φωτογραφιών, εγγράφων και άλλων τεκμηρίων από το Ιστορικό Αρχείο των Ηλεκτρικών Εταιρειών της Θεσσαλονίκης, της Βελγικής και της ΚΕΤΗΘ. Το συγκεκριμένο αρχείο παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά και θα ενταχθεί στο Ιστορικό Αρχείο της Πόλης. 
Και η συνέχεια
Αλλες τρεις εκθέσεις θα διοργανώσει το 2012 το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με φορείς όπως το Ολυμπιακό Μουσείο και το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης.
Σκοπός των εκθέσεων είναι η παρουσίαση αρχειακού υλικού το οποίο αποτυπώνει κοινωνικοοικονομικές, τεχνολογικές και πολιτιστικές διεργασίες που σφράγισαν την Ιστορία της Θεσσαλονίκης τον 20ό αιώνα.
Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί η έκθεση με τίτλο «Το πανόραμα της αθλητικής ιστορίας της Θεσσαλονίκης», στο Ολυμπιακό Μουσείο, ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα σειρά έχει έκθεση φωτογραφικού υλικού από το ιστορικό αρχείο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Αρχές Νοεμβρίου έχει προγραμματιστεί να εγκαινιαστεί η έκθεση «Μνημεία της Θεσσαλονίκης στο διάβα του χρόνου…».agelioforos.gr